nws check
Zowel op sociale media als op verschillende nieuwswebsites zijn beelden verschenen waarvan wordt beweerd dat die de gezonken toeristenboot Sea Story in Egypte tonen. Voor zover bekend bestaan hier echter (nog) geen authentieke beelden van, het gaat telkens om oude beelden van andere scheepsongevallen in de Rode Zee.
In het kort
Wat? Op sociale media en verschillende nieuwswebsites worden beelden getoond die de zinkende Sea Story zouden moeten tonen.
Maar? Een veel gebruikte video van een zinkend schip, toont de Captain Morgan, die zonk in augustus 2024. De beelden van een gekapseisd schip tonen de Carlton Queen die zonk in april 2023.
De Sea Story zonk in de ochtend van maandag 25 november op de Rode Zee in de buurt van de Egyptische stad Marsa Alam. De meeste media, waaronder de VRT, verspreidden enkel beelden van geredde opvarenden die aan land kwamen.
Nochtans gaan ook beelden rond die het zinkende schip zouden tonen. Die worden niet alleen op sociale media gedeeld, ook verschillende mediaorganisaties deelden ze. Nader onderzoek leert echter dat het om beelden van andere scheepsrampen op de Rode Zee gaat.
Captain Morgan
Een aantal X-gebruikers delen op 25 en 26 november een video van een zinkend schip, waar vervolgens drie andere schepen omheen varen. Volgens de bijschriften gaat het hier om de Sea Story.
De beelden worden ook opgepikt door de internationale media. Zo is de video, of screenshots uit de video, terug te vinden bij onder andere Roemeense, Zwitserse, Turkse, Slovaakse, Italiaanse, Tsjechische, Indiase en Vietnamese media.
In België gebruikenLa Libre Belgique,SudinfoenDHnetde beelden in berichtgeving over het zinken van de Sea Story. Maar de beelden tonen een ander schip.
De Sea Story (linksboven) is duidelijk een ander schip dan de Captain Morgan. De naam van dat laatste schip is leesbaar op de zijkant.
Het schip in de video lijkt op eerste zich ook niet echt op de Sea Story. Via een omgekeerde zoekopdracht is het origineel terug te vinden op TikTok, waar de video al op 14 augustus online werd geplaatst, terwijl de Sea Story pas zonk op 25 november. Volgens het bijschrift gaat het om een zinkend schip bij Sharm-el-Sheikh. Ook aan de Rode Zee, maar niet dicht bij Marsa Alam.
Een andere video, ook op TikTok geplaatst op 14 augustus, toont hetzelfde zinkende schip vanuit een ander perspectief. Hier stelt het bijschrift dat het ook om “vandaag” (14 augustus) bij Sharm-el-Sheikh gaat. In de commentaren denken sommigen dat het hier toch om de Sea Story gaat, maar de eigenaar van het account stelt dat het om de oudere ramp bij Sharm-el-Sheikh gaat.
Op de zijkant van het schip staat de naam. Die is moeilijk leesbaar, maar lijkt wel te beginnen met een “C” en ook een “a” valt af en toe te lezen. Volgens een bericht op Facebook van een Duits account gespecialiseerd in duiksport zou het schip “Morgan” heten. Door te zoeken naar artikels over de gezonken boot bij Sharm-el-Sheikh op 14 augustus, vinden we Egyptische nieuwsartikels over de berging van de boot.
Dat leidt naar een bericht op Facebook met foto’s van de berging, waar de letters op de zijkant wel leesbaar zijn: Captain Morgan, wat overeenkomt met het Duitse bericht. De beelden hebben dus niets te maken met de Sea Story, maar tonen een schip dat deze zomer gezonken is bij Sharm-el-Sheikh.
Carlton Queen
Naast de beelden van de Captain Morgan, wordt nog een ander beeld regelmatig gebruikt in de berichtgeving over de Sea Story. Zo gebruiken Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws allemaal foto’s van eenzelfde gekapseisd schip in hun berichtgeving over twee Belgen die de ramp overleefden. Foto’s van een gelijkaardig gekapseisd schip worden ook als de Sea Story gedeeld op sociale media.
De Sea Story (linksboven) is een ander schip dan de Carlton Queen. Onder andere de rechthoekige patrijspoorten van de Carlton Queen verschillen duidelijk van die van de Sea Story.
Ook hier leert een omgekeerde zoekopdracht dat deze boot niet de Sea Story is. Een eerste artikel waarin de afbeelding terug te vinden is, dateert van 7 november. De foto wordt hier als archieffoto gebruikt. De foto is exact dezelfde als diegene die Het Laatste Nieuws gebruikt. Dat valt te zien aan de golven rond het schip.
Het schip in kwestie is de Carlton Queen. Dat schip zonk in april 2023, ook al op de Rode Zee. Dat merk je ook aan verschillende details op het gekapseisde schip, zoals bijvoorbeeld de volgorde van de rechthoekige patrijspoorten op de romp.
We vonden op YouTube ook nog een video van de Carlton Queenvan 25 april 2023, die het gekapseisde schip uit verschillende hoeken laat zien. Zo is rond 0:29 het schip te zien zoals het in de sociale mediaberichten gedeeld wordt. Rond 0:39 is de Carlton Queen te zien vanuit een gelijkaardige hoek als op de nieuwswebsites.
Op het moment van schrijven kon VRT NWS nog geen authentieke beelden van een zinkende Sea Story vinden. Wel is het mogelijk dat die in komende dagen nog opduiken.
Besluit
- Op sociale media en op nieuwswebsites gaan beelden rond die de gezonken boot Sea Story moet tonen. Enerzijds is er een video van een boot die aan het zinken is, anderzijds zijn er foto’s van een gekapseisde boot.
- Geen van de twee boten is de Sea Story. De video toont de Captain Morgan, die zonk in augustus 2024. De foto’s zijn van de gekapseisde Carlton Queen, die zonk in april 2023.
- We beoordelen de bewering dat deze beelden de Sea Story tonen dan ook als onwaar.
Meer informatie over de factchecks van VRT NWS?
Zoek je meer verhalen van VRT NWS CHECK over factchecking, desinformatie of online bedrog? Die vind jehier.
Wil je weten hoe we te werk gaan bij het factchecken? Dat lees je indit artikel.
Heb je vragen of opmerkingen of wil je weten wie er in ons team zit? Dat lees je indit artikel.
Je vindt onze factchecks ook terug bijdeCheckers, samen met betrouwbare factchecks van enkele andere Vlaamse en Nederlandse redacties.
Wil je iets laten checken?Stuur ons dan een mail viacheck@vrtnws.be.
VRT NWS is erkend lid van hetInternational Fact-Checking Network(IFCN) en van het European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Meest gelezen
- Zedelgem "Meisje belde noodnummer, maar toen sprong sein al op rood": Yonander en Milan konden net op tijd uit de bus ontsnappen 12:19
- Veldegem Deel van bus getakeld na aanrijding met trein aan overweg Veldegem: "Wellicht pas na weekend opnieuw treinverkeer" Update 14:55
- Veldegem Infrabel na aanrijding tussen trein en bus in Veldegem: "Ongeval had vermeden kunnen worden" 11:06
- Berchem Atheneum Berchem meldt nieuwe TikTok-pesttrend bij parket: "Beschrijvingen van leerlingen zijn vaak kwetsend" 13:07
- Expo Een banaan van 6,2 miljoen dollar opeten? Chinese koper verorbert banaan die met ducttape tegen de muur is geplakt 15:30
- Verenigde Staten Mogelijk wrak van vliegtuig waarmee luchtvaartpionier Amelia Earhart verdween... blijkt steen 11:31
- Justitie Voormalig aartsbisschop Jozef De Kesel moet zich voor rechter verantwoorden voor smaad en schending beroepsgeheim 14:30
- Sint-Jans-Molenbeek Brusselse politie ontdektmitraillettebij taxicontrole 14:29
- Europa Verhuizing van Zweedse mijnstad Kiruna gestart (en historische gebouwen verhuizen gewoon mee) 10:05
- Buitenland Lichaam van 53-jarige Belg teruggevonden op werf in Denemarken 11:29